Det absolut bästa är naturligtvis att inte köra bil, men många av oss är beroende av att ha egen bil. Hur kan du äga och köra bil på ett klimatsmart sätt?

Välj rätt bilen

Om du ska äga och köra bil bör du göra det med omsorg. Just nu växer elbilsmarknaden, och inom 5-10 år kommer det att finnas många begagnade elbilar att välja mellan. Om du har råd att köpa elbil redan idag, så bör du satsa på det. Men för de flesta är det en ekonomisk fråga. Ett billigare alternativ är hybridbilen. Det finns många begagnade hybrider på marknaden i alla storlekar och modeller. Om du inte har råd med en elbil eller en hybridbil bör du satsa på en så bränslesnål bil som möjligt. Läs bilmagasinet Vi bilägare för att hitta en klimatsmart bil som passar din plånbok.

Kör klimatsmart

Hur du kör din bil påverkar också väldigt mycket. Försök att gå, cykla eller åka kollektivt så mycket du kan. När du väl ska köra bil bör du köra mjukt och inte för snabbt. Det är också smart att försöka göra så många ärenden som möjligt när du ändå kör bil. Istället för att göra små ärenden flera gånger, och alltså behöva använda bilen fler gånger.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *