Brukar du följa resebloggar och YouTubers som reser jorden runt, medan du har fullt upp med vardagslivet? Med rätt tänkt och motivation kan du spara ihop till drömresa.

Resa

Ibland kan det kännas riktigt frustrerande att sitta hemma i soffan efter en lång arbetsdag och läsa resemagasinet Vagabond, hitta spännande artiklar om att åka tåg till Thailand eller läsa om mysiga kaféer i Paris. Samtidigt som det känns som att du sitter fast i ditt vardagsliv, i din ekonomi, utan att ha en möjlighet att göra något annat än att åka på en charterresa någon gång emellanåt. Men egentligen är personerna som reser mycket mer lika dig än du förstår. De har helt enkelt lärt sig hur de ska planera sin ekonomi. Det finns rent av familjer som seglar jorden runt eller reser under ett års tid utan att ha vunnit på lotto. Du måste fatta ett beslut. Vill du verkligen resa jorden runt eller låta ännu ett år av ditt liv bara gå? Du är själv ansvarig för ditt liv och kan mer än vad du tror.

Resekostnad

Du har fattat beslutet att du ska göra verklighet av din drömresa. Nu måste du sätta ett slutdatum. Vill du få tillbringa en vinter i Thailand, så måste du besluta dig för när det ska ske. Gärna inom ett till tre år. Sedan är det dags att börja räkna på resekostnaden. Tänk igenom boende, biljetter, försäkringar, mat och äventyr som du vill uppleva. Ta reda på hur du kan göra saker på billigaste sätt. Läs resebloggar, böcker och börja kolla priser redan nu. Samma biljett kan skilja 10 000 kronor beroende på när och hur du köper den. Vana resenärer kan resa väldigt billigt genom att sätta ihop sina resor på egen resa.

Spara månatligen

Låt oss säga att du vill bo en vinter i Thailand. Du har räknat ut att det kommer att kosta 70 000 kronor. Då delar 70 000 med antal månader. Om du ska resa om två år blir det 70 000/24 månader: 2900 kronor per månad. Att spara nästan 3000 kronor i månaden kan låta mycket. Men börja med att bara dra ner på onödiga utgifter. Saker som du faktiskt inte behöver. Jobba extra om du kan. Motivera dig med att du ska få ett halvårs semester, så kommer du att klara det.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *