Student och ekonomi

Att gå en utbildning ger dig större möjligheter på arbetsmarknaden. Du kan genom en bra utbildning få en tilltalande lön. Men under tiden som du studerar är pengarna som kommer in kraftig begränsade. Det går dock att överleva som student. Det finns några bra saker att tänka på för att få ekonomin att gå ihop. Att ha en hemförsäkring student är en väldigt bra idé eftersom den skyddar dig mot stora kostnader om något oförutsett skulle hända. En hemförsäkring riktad till student har oftast förmånliga premier. Det finns olika hemförsäkringar för student att välja mellan, så hitta en som skyddar dig på bästa sätt.

Livsstilen avgör hur höja månadskostnaderna blir

Att studera kan du se som en investering i dig själv och ditt framtida liv. Det är en stor omställning att börja studera om du tidigare har jobbat eller kommer direkt från gymnasiet och har bott hemma. Många som börjar studera på universitet eller högskolan ska för första gången bo själv och ta hand om sin egen ekonomi. Hur mycket pengar som går åt varje månad beror helt på vilken livsstil du har, hur du bor, vilka fritidsaktiviteter du ägnar dig åt, vilken typ av mat som du äter och så vidare.

Välj en boendeform du har råd med

Boendet är den största utgiften. Det finns olika alternativ för studenter. Att bo i korridor är billigare än att ha en egen lägenhet. Det kan även vara billigare att bo i ett kollektiv än ensam. Men allt beror på hur du vill bo och vad du har råd med. Transport till och från skolan är också något som du måste räkna på om du bor längre bort. Det bästa är såklart att bo på gångavstånd men det är inte alltid möjligt. Att cykla är ett billigt alternativ om du bor längre från skolan.

Laga mat hemma

Mat är en annan stor utgift. Alla måste äta och matkostnaderna kan variera kraftig beroende på vad du äter. Om du vill hålla nere matkostnaderna ska du försöka att laga mat hemma och ta med dig matlåda till skolan. Det finns mikrovågsugnar på campus där du kan värma din medhavda mat.

Nyttja olika studentrabatter

När du är student får du rabatter på massor med olika saker. Du kan få rabatt på allt från mobilabonnemang till kläder. Du kan även resa rabatterat med tåg, flyg och buss. När du ska köpa studentlitteratur kan du försöka hitta nån bra rabatt som du kan använda.

Jobba extra

Många studenter väljer att arbeta extra på helgerna eller under jul och sommar. Det ger ett extra tillskott till kassan och gör att du kan sätta en liten guldkant på tillvaron. Det finns många möjligheter att hitta ett extrajobb om du är villig att jobba med lite vad som helst.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *