Har du ett extra rum i din bostad som du inte använder dig av? Då kan det vara en god idé att investera i ett hemmagym. Att bygga ett eget hemmagym är enklare än man kan tro och ett mycket bra sätt att alltid kunna träna när man känner för det.

Det finns flera fördelar med att bygga ett eget hemmagym, speciellt när pandemin av Covid-19 fortfarande begränsar användandet av gym och träningslokaler. Till att börja med behöver du inte oroa dig för att bli smittad och trängas med andra människor, men du behöver heller inte vänta på att en specifik träningsmaskin ska bli ledig – allt medan du betalar dyra pengar för ditt medlemskap. Visst kostar det att bygga sitt eget hemmagym också, men när du väl är klar behöver du aldrig betala medlemsavgifter eller oroa dig för uppsägningstid och bindningstid igen. Du tränar på dina villkor och kan på så vis spara pengar på ett mycket bättre sätt.

Välj rätt rum

Har du bara ett rum som står ledigt och är fritt att använda sig av kan du behöva anpassa dig efter just det utrymmet, men för dig som har flera valmöjligheter rekommenderar vi att du väljer rum med större omsorg. För att ditt hemmagym ska bli så funktionellt som möjligt behöver du bland annat se till att ventilationen är väldigt god och att det gärna finns fönster som kan öppnas upp. Du behöver även se till att ytskiktet lämpar sig för ändamålet och att det finns bra ljuddämpning. Ljusdämpning kan du enkelt fixa genom att installera gymgolv och förbättra isoleringen i väggarna. Även ljuddämpande mattor på väggarna kan vara ett alternativ.

Utrustning

En mycket vanlig fundering är vilken utrustning man ska investera i och ha i hemmagymmet. På ett vanligt gym finns större utrymme och därför behöver man inte begränsa sig på samma sätt. Har du svårt att veta vilken utrustning som du bör satsa på rekommenderar vi att du läser på om de olika träningsredskapen och hur de kan användas. Välj gärna högkvalitativa kettlebells och andra träningsredskap som är mångfunktionella. Har du plats och ekonomi nog kan en större träningsmaskin som tränar många muskelgrupper samtidigt vara ett bra val.

Fristående hemmagym – ett bra val för den som kan

Ett gym i den egna bostaden är alltid trevligt och ger lite extra lyx och exklusiv känsla. Dock kan gymmet ta upp värdefull boyta som istället kan användas som sovrum till barnen, gästrum eller ett mysigt kontor. Bor du i hus och har en större trädgård kan det därför vara bättre att bygga ett fristående gym i t.ex. en friggebod eller attefallshus. Varken attefallshus eller friggebodar behöver något bygglov och kan dessutom köpas nyckelfärdiga – redo att pusslas ihop.

För dig som har möjlighet är det här helt klart den bästa lösningen för ett hemmagym. Du får en plats dit du kan gå och träna i lugn och ro, utan att störa resterande familjemedlemmar med hög musik eller dunsande och bumpande. Dock kommer det att vara en dyrare lösning än att bygga i bostaden, speciellt om du vill dra el och vatten.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *